驛飛颱《催谷下一代就揀外語吧,但不要信一帶一路》

上篇講,音樂教育不是樂器教育,好吧,家長未必啱聽。要照催谷子女,咁谷甚麼好呢?

就外語吧。

想下一代好,不得不催谷的話,就谷外語吧。英文必要,歐洲語言宜通多一兩種:葡萄牙文、西班牙文、法文方便在南美、非洲走動;德文、俄文、荷蘭文方便在歐洲大陸行走。

「聽」、「講」最重要。港式教英文偏偏調轉只著重 Grammar。

如果識外語:

結交朋友易,多點有常識邏輯的人為友;

了解文化易,溝女/仔都方便啲;

揾工生存易,有幾多工要紮實 Skill set 丫?識幾種語言,只要個人正正常常,好多歐洲公司都有適合職位。

日後去哪裡、做甚麼,都終身受用,容易適應、轉身。

香港地的媽媽需要普通話?仲相信以為中國需要香港做中間人?

係,以往,外資大行,英文不 Native 難以上到位。

近十年,普通話不 Native 難以上到位。

不過,上至美國投資銀行,下至非洲開發,中國根本一手包辦,好野不會益香港人。

世界很大,望遠點,咪理一帶一路,一早都冇預香港,那只不過是早兩年呃股民昆蠢豬的老千概念而已。

因為全球化關係,學外語好過學特別 Skills set(當然有好過冇!)。變得太快,全世界教育制度思維都同時代脫節,今日學的 Hard skill,三年後可能不適合,但語言要溝通,就包冇死。

總之,同香港政府掉轉行,就無錯,或者,至少睇高官送仔女做甚麼,就會更了解。

  • 驛飛颱, 雜談大懶豬, 化作驛飛颱, 本來言無物, 何懼多感慨?